1. دو گروه از مولکولهای مهم زیستی را نام ببرید ؟  پروتئین و DNA

2. بیشترین ترکیب های بدن  جانداران را چه  مولکولهایی  تشکیل  می دهد  ؟  آب ومولکول های کربن دار

3. مواد آلی را تعریف کنید ؟ مواد کربن داری که در سلول ها تشکیل می شوند مواد آلی نام دارند.

4.مشخصه ی شیمیایی هر عنصر را چه چیزی تعیین می کند ؟الکترون های موجود در آخرین مدار اتمی آنها

5. علت گوناگونی مولکولهای آلی چیست ؟ تمایل الکترون های آخرین لایه ی اتم کربن به ایجاد پیوند (پیوندکووالانسی) با سایر اتم هاست

6.هیدروکربن را تعریف کنید ؟ متان وسایر ­­­­­­مولکول هایی که در ساختار خود فقطCوHدارندهیدروکربن نامیده می شوند.

7. اسکلت کربنی را تعریف کنید ؟ به زنجیره ی کربنی مواد آلی اسکلت کربنی می گویند .

8. درشت مولکول را تعریف کنید و مثال بزنید ؟  بسیاری از مولکول های زیستی درمقایسه با مولکولهای غیر زیستی بسیار بزرگ اند ودرشت مولکول نامیده می شوند.مثلاهرمولکول پروتئین ازهزاران اتم ساخته شده است .نوکلئیک اسیدها و کربوهیدراتها درشت مولکول اند

9. پلی مر را تعریف کنید ؟  مولکولی است  که  ازواحد های کم و بیش یکسان به نام منومر تشکیل شده است.

     مثلا سلو لز یک پلی مر است که از واحدهای مشابه گلوکز تشکیل شده است .

10. منومر را تعریف کنید ؟ هریک از واحدهای تشکیل دهنده ی یک مولکول پلی مر منو مر نامیده می شود.

11. تفاوت های بین جانداران به چه علت است ؟ به علت  نوع  ترکیب  منومر های  مختلف و در نتیجه تولیدپلی مرهای گوناگون است .

12. یکی از اصول اساسی حیات وجانداران چیست ؟ مولکول های کوچک که در همه ی جانداران یکسان اند

     به صورت درشت مولکول هایی در می آیند که در افراد مختلف جانداران متفاوت است.

13. دو واکنش مهم زیستی را نام ببرید ؟ هیدرولیز و سنتز آبدهی

14. سنتز آبدهی راتعریف کنید ؟  بعضی از گروه های –Hو-OH  که در منو مرها حضور دارند تمایل دارند با یکدیگر ترکیب  وبه  صورت O2 H از منومر ها جدا شوند . نتیجه آن می شود که آن دو منومر با هم ترکیب می شوند و یک مولکول آب ازبین آنها آزاد می  شود.این نوع واکنش سنتز آبدهی نامیده می شود.

15. هیدرو لیز راتعریف کنید ؟  هنگام  تجزیه ی یک پلی مر به  منومر های سازنده ی  آن مولکولهای آب به

   صورت Hو-OH در می آیند وبدین ترتیب یک مولکول پلی مر را به منو مر تبدیل می کند .به چنین واکنشی هیدرولیز می گویند.

16. 3 نوع کربوهیرات را نام ببرید ؟ 1.منو ساکارید 2.دی ساکارید 3. پلی ساکارید

17. ساده ترین کربوهیدرات کدام است ؟ منو ساکارید

18.مهم ترین منوساکاریدها کدام اند ؟ هگزوزها (6 کربنی) پنتوزها (5 کربنی )

19.مهمترین منوساکاریدهای 5 کربنی کدام اند ؟ 1. ریبوز2. دئوکسی ریبوز

20.مهمترین منوساکاریدهای6 کربنی کدام اند ؟ 1. گلوکز 2. فروکتوز 3 . گالاکتوز

21. گلوکز در کجا ساخته می شود ؟  در گیاهان  ساخته می شود و به  صورت  غذا  به  بدن  ما میرسد . این منوساکارید درخون ما گردش   می کند وبه عنوان سوخت اصلی سلولها مصرف می شود .

22. هر کدام از منوساکاریدها در کدام مواد وجود دارند ؟ فروکتوز و گلوکز دربسیاری از میوه های خوراکی

      وجود دارد و گالاکتوز منوساکاریدی است که ازهیدرولیز لاکتوز (قند شیر ) حاصل می شود .

23. دی ساکاریدها چگونه بوجود می آیند ؟ هرگاه دو منوساکاریدبا واکنش سنتز آبدهی با یکدیگر ترکیب می

       شوند مولکولهایی به نام دی ساکارید بوجود می آورند .

24. 3نوع دی ساکارید را نام ببرید ؟ 1. مالتوز 2. ساکارز 3. لاکتوز                                           

25. 3نوع دی ساکارید بالا مربوط به کدام مواد هستند ؟  ساکارز  همان قندوشکر است  مالتوز قندی است که در جوانه ی جو به فراوانی یافت می شود لاکتوز قند شیر است .

26.  یک پلی ساکارید چگونه بوجود می آید ؟ چند صد تا چند هزار منو ساکارید با واکنش  سنتز آبدهی به هم

      می پیوندند ویک مولکول پلی ساکارید بوجود می آورند .

27. انواع پلی ساکارید را بنویسید ؟ 1.نشاسته 2.سلولز 3.گلیکوژن

28. ساختمان نشاسته را بنویسید؟ یک پلی ساکارید ذخیره ای برای سلول هاست واز منو مرهای گلوکز ساخته شده است .

29. سلولهای گیاهی برای آزاد کردن انرژی به چه چیزی نیاز دارند و چگونه آنرا بدست می آورد؟به گلوکزنیازد ارند . گیاهان مولکول های گلوکز را به صورت پلی مرهای نشاسته د ر می آورند وآنرا ذخیره می کنند . سلولهای گیاه  هنگام نیاز پیوندهای بین مولکول گلوکز   موجود درنشاسته را به روش هیدرولیز قطع می کنند وگلو کز آزاد می کنند .

30. گلوکز در سلولهای جانوران به چه صورت ذخیره می شود ؟به صورت گلیکوژن 

31. گلیکوژن در کجا ذخیره می شود و در صورت نیاز چگونه  مهیا  می شود  ؟ به  صورت  ذره هایی  در سلولهای جگر و ماهیچه  ذخیره می شود و درصورت نیاز به گلوکز هیدرولیز می شود .

32.وظیفه ی پلی ساکاریدها چیست ؟ پلی ساکاریدها بیشتر در ساختار سلول ها و نیز استحکام آنها نقش دارند

33. بیشترین  ترکیب  آلی  طبیعت را چه چیزی تشکیل می دهد و چه وظیفه ای  دارد ؟  سلولز  است  که  به صورت رشته هایی محکم در ساختار دیواره ی سلولی گیاهان شرکت دارد .

34.ویژگی های مولکول سلولز را بنویسید  ؟ رشته ای  و بدون انشعاب  است  . چند  هزار  از این  رشته ها در کنار یکد یگر قرار می   گیرند و  یک فیبریل  سلولزی تشکیل  می دهند .  لایه های  سلولزی موجود در  دیواره های سلولزی با سایر مواد ترکیب می شوند و  ساختاری محکم را بوجود می آورند .

35.چرا انسان نمی تواند سلولز را تجزیه کند ؟ جانوران آنزیمی راکه بتواند پیوند های بین مولکولهای گلوکز

      را درمولکول سلولز هیدرولیز  کند نمی سازند بنابراین سلولزی که در مواد غذایی  وجود  دارد بدون  گوارش یافتن دفع می شود .

36.الیاف را تعریف کنید و چه اهمیتی دارند ؟  به رشته های سلولزی  موجود درغذا الیاف  می گویند . الیاف

       برای کار منظم روده ها و جلو گیری از بعضی بیماری ها ی گوارشی مورد نیاز هستند .

37.وجه مشترک همه ی لیپیدها چیست ؟ آب گریزبودن آنهاست .

38.ساختار لیپیدها از چیست ؟ از مولکول های اسید چرب و گلیسرول

39.یکی از مهمترین وظایف مولکولهای چربی در سلول ها چیست ؟ ذخیره ی انرژی

40.تری گلیسرید چیست ساختار آن را بنویسید ؟  به مولکول های چربی تری گلیسرید گفته می شود .و از 3 مولکول اسید چرب و1   گلیسرول تشکیل شده است .

41.چربی سیر نشده را تعریف کنید ؟ پایین ترین اسید چرب مولکول چربی به سمت پایین   خمیده شده است . دراین محل پیوندی دو گانه   بین دو اتم کربن وجوددارد.به چنین مولکولی مولکول سیر نشده می گویند.مولکول سیر نشده  مولکولی است که حداقل  یک پیوند دو گانه یا سه گانه دارد یعنی تعداد اتم های  هیدروژن موجوددر آن کمتر ازحدی است که آن مولکول می تواند درحالت حد اکثرداشته باشد.

42چربی سیر شده چیست ؟ چربی هایی که حداکثر هیدروژن را داشته باشند سیر شده نام دارند .

43.چرا چربی های سیر نشده در دمای اتاق روان اند ؟ خمیدگی هایی که در  اسیدهای چرب سیر نشده وجوددارد باعث می شود بخشی از این  مولکول ها از یکد یگر فاصله بگیرند و  در نتیجه این مولکول ها در  دمای معمولی اتاق روان اند .

44.منظورازروغن جامد هیدروژنه چیست؟ روغن های نباتی مایع را با اضافه کردن هید روژن به مولکول آنها به حالت جامد درمی آورند .

45.چربی های  جانوری به چه صورت هستند  و چه  عوارضی به  دنبال  دارند   ؟ به صورت  جامد  هستند وخوردن آنها احتمال سخت  شدن دیواره ی رگها و ابتلا به بیماریهای قلب ورگها را افزایش می دهد .

46 . چهار گروه مهم از لیپید هارا بنویسید ؟ 1. چربی ها 2 . فسفو لیپید ها 3 . موم ها 4 . استروئید ها

 47.  اجزای اصلی غشاهای سلولی کدام اند ؟ فسفو لیپید ها

 48.  تفاوت  مهم  فسفو لیپید ها و تری گلیسرید ها در  چیست ؟  در آن است که مولکول گلیسرول در فسفو لیپیدها به دو اسید چرب ویک  گروه فسفات متصل است ودر گلیسرول با سه اسید چرب اتصال دارد .

 49. ویژگی مهم موم ها چیست و چه مزیتی دارد ؟ مومها از چربی ها ی آب گریزترند .  این ویژگی سبب شده است تا مومها پوشش    مناسبی برای بخش های جوان گیاهان میوه ها وغیره باشند .

50. کلسترول چیست ؟ یک استروئید است که در غشا های سلولی جانوری یافت می شود . سلولها از این ماده برای ساختن سایر استروئیدها مثلا هورمونهای استروئیدی استفاده می کنند .

فصل 1 - بخش سوم

51 . افزایش کلسترول چه پیامدهایی دارد ؟ ممکن است موجب بیماری های مربوط به رگها شود . 

 52. پروتئین  را تعریف کنید  وساختار آن چگونه است  و بگویید  درکجا  هستند  ؟  پلی مرهایی  هستند که مونومرهای آنها را آمینو اسیدها تشکیل  می دهند . هر کدام دارای ساختار سه بعدی  هستند و کار مخصوصی را انجام می دهند  .  پروتئین ها در ساختار  سلول ها و   بدن   جانداران  شرکت  دارند  و باعث  انجام  همه ی کارهای درون سلولها می شوند .

 53.  پیوند پپتیدی چگونه پیوندی است ؟ سلول ها آمینو اسیدهای مختلف را با واکنش سنتز آبدهی به یکدیگر

      وصل می کنند  . وقتی دو آمینو اسید  به این طریق به یکدیگر متصل می شوند پیوندی به نام پیوند پپتیدی بین آنها بوجود می آورند .

54 . دی پپتید را تعریف کنید ؟ مولکولی  که با ایجاد یک پیوند  پپتیدی بین دو  آمینواسید  به وجود می آید دی پپتید بوجود نام دارد .

 55 . پلی پپتیدها  را تعریف کنید ؟ دی پپتید ها با برقراری پیوندهای پپتیدی دیگر با سایر آمینو اسیدها ترکیب می شوند و سرانجام پلی پپتید  را بوجود می آورند .پلی پپتیدها پلی مرهایی هستند که از اتصال چند عدد تا چندهزار آمینو اسید تشکیل شده اند .

56 . پروتئین چگونه بوجود می آید ؟ هرگاه یک یا چند پلی پپتید پیچ و تاب بخورند و شکل فضای خاصی به

        وجود بیاورند مولکول حاصل یک پروتئین است .                                                                 

     57 . انواع پروتئین ها را از نظر کاری که در بدن انجام می دهند نام ببرید ؟  1 .  پروتئین های ساختاری 2. پروتئین های منقبض شونده   3. پروتئین های ذخیره ای 4 . پروتئین های دفا عی 5. پروتئین های انتقال دهنده 6. پروتئینن های نشانه ای 7 . آنزیمها

 58 .  پروتئین های ساختاری کدام اند ؟ تار عنکبوت ابریشم  و  حتی موها و ناخن های ما از  آن  جمله اند .

          همچنین رشته های موجود در رباط ها و زردپی ها از پروتئین های ساختاری هستند .

 59 . کدام پروتئین در ساختار ماهیچه به کار می رود ؟ پروتئین های منقبض شونده که باعث حرکت ماهیچه می شوند .                                                                                                                               60. بهترین منبع ذخیره ی  آمینو اسید کدام است و جزء کدام پرتئین ها است ؟ سفیده ی تخم مرغ که آلبومین  نامیده می شود منبع مناسبی   از آمینواسیدها ست و جزء پروتئین های ذخیره ای می باشد .

61.پادتن ها جزء کدام پروتئین ها هستند و چه وظیفه ای دارند ؟ پادتن ها جزء پروتئینهای دفاعی است و به بدن برای دفاع از خود کمک   می کند .

62.  همو گلوبین جزء کدام پروتئین ها است و چه وظیفه ای دارد  ؟  هموگلوبین  که پروتئینی آهن دار است جزء پروتئینهای انتقال دهنده  است و 2o و کربن دی اکسید را در خون منتقل می کند .

63.پروتئین های نشانه ای چه وظیفه ای دارند ؟ پروتئین های نشانه ای مانند بعضی از  هورمونها پیام هایی را از بخشی به بخش دیگر  می رسانند .

64. مهم ترین پروتئین  ها کدام اند و چه وظیفه ای  دارند ؟  آنزیم ها  هستند که به  واکنش های درون سلول سرعت می بخشند یا آنها را  انجام می دهند .                                                                         

 65. آنزیم چیست و چه عملی را انجام  می دهد ؟  آنزیم ها  و اکنش  دهنده  های  زیستی  هستند و بسیاری از واکنش های شیمیایی را  که در سلول انجام می شود عملی می کنند .

66 .یکی از محصولت جانبی که درسلول های جگر تولید می شود رانام برده و چه آنزیمی برای تجزیه ی آن وجود دارد ؟2O2H  است  که این ماده سمی باید فوری تجزیه شود . کاتالاز آنزیمی است که با سرعت بسیار بالا این سم را به o2Hوo تبدیل می کند .

67. آنزیم ها به چند گروه تقسیم می شوند ؟ نام ببرید . به دو گروه الف . آنزیمهای برون سلولی ب.آنزیمهای درون سلولی

 68 .  آنزیم های برون سلولی را تعریف کنید ؟ بعضی از آنزیم ها پس از تولید شدن از سلول به بیرون رانده می شوند و کار خود را در  خارج از سلول انجام  می دهند  . چنین آنزیم هایی آنزیم های  برون سلولی نامیده می شوند . آنزیم های گوارشی که به درون معده و روده ی ما ترشح می شوند از این دسته اند .                  

   69. آزیم های درون سلولی را تعریف کنید و چه وظیفه ای دارند ؟ به آنزیم هایی که در درون سلول فعالیت  دارند آنزیم های درون سلولی نامیده  می شوند . این آنزیم ها نه تنها به بیشتر واکنش های زیستی  درون سلول سرعت می بخشند بلکه در تنظیم کار آنزیم های    دیگر نیز تاثیر دارند .

70.  مشخصه های مشترک در همه ی آنزیم هارا بنویسید ؟ 1. بیشتر آنها پروتئینی هستند2.عمل اختصاصی دارند3 .آنزیم ها در واکنش هایی که انجام می دهند هیچ تغییری نمی کند.4.به تغییرات شدیدPHحساس اند . 5.به تغییرات شدید دما حساس اند.

71.  آنزیم ها  در چه محیطی فعالیت دارند ؟ محیط خنثی را تعریف کنید ؟ بسیاری از آنزیم های درون بدن ما

            در محیط خنثی فعالیت دارند . محیط خنثی محیطی است که نه اسیدی باشد نه بازی( قلیایی ) .

72.  جایگاه فعال در آنزیم را تعریف کنید ؟  آنزیم ها  مانند سایر پروتئین ها شکل  سه بعدی دارند . بخشی از مولکول آنزیم قالبی است    برای چسبیدن به بخشی از پیش ماده . به این قسمت جایگاه فعال آنزیم می گویند .

73.  فر آورده چیست  ؟ پس از اتصال پیش  ماده به  جایگاه  فعال واکنش  انجام می شود  سپس پیش ماده  که اکنون فر آورده نام دارد از  آن جدا می شود .

74. چرا هر آنزیم عمل اختصاصی دارد ؟ بخشی از مولکول آنزیم قالبی است برای مولکول پیش ماده وتنها باآن جفت می شود .

75. چه عواملی باعث سرعت بخشیدن به عمل آنزیم می شوند ؟ هر عاملی که احتمال برخورد پیش ماده وآنزیم  را با یکدیگر افزایش دهد باعث سرعت بخشیدن به عمل آنزیم می شود . مثلا" افزایش دما به حرکت سلول سرعت می بخشد و احتمال  برخورد تصادفی آنزیم را با پیش ماده ی مربوطه افزایش می دهد .

76. ویتامین ها و مواد معدنی چه تاثیری بر عمل آنزیم دارند ؟ باعث افزایش سرعت عمل آنزیم می شود .

77. چه عواملی عمل انزیم ها را مختل می کند ؟ مثال بزنید . گرما و تغییرات اسیدی بودن محیط شکل سه بعدی آنزیم را تغییر می دهد و اتصال پیش ماده به آنرا غیر ممکن می سازد . بعضی از سم ها مانند سیانید و  ارسینیک و حشره کش ها محل جایگاه فعال را اشغال و از   فعالیت آنها جلو گیری می کند .

78. دو مورد از آنریم هایی که درصنعت کاربرد دارند را نام ببرید ؟ از پروتئاز یعنی آنزیم های تجزیه کننده ی پروتئین ونیز لیپازها یعنی  آنزیم های تجزیه کننده ی لیپید ها در پودر های لباس شویی استفاده می شود .

79. یکی از مزییت های پودرهای لباس شویی را نام ببرید ؟ دردمای پایین کار خود را به خوبی انجام می دهند . بنابر این به آب گرم نیاز ندارند .

80. مهم ترین کاربرد های آنزیم ها در صنعت را نام ببرید ؟ 1.پروتئازها 2.آمیلازها 3.سلولازها4.کاتالاز

81. از پروتئاز ها در چه مواردی استفاد می شود ؟ برای نرم کردن گوشت / پوست کندن ماهی /زدودن موهای روی پوست جانوران و تجزیه ی پروتئین های موجود در غذای کودکان خردسال

82. موارد استفاده از آمیلاز ها را نام ببرید ؟ نشاسته را به قند های شیرین تبدیل می کند . برای تهیه ی آبمیوه / شکلات و سایر موارد مشابه استفاده می شود .

83. آنزیم سلولاز چه کاربرد هایی دارد ؟ سلولز موجود در مواد گیاهی را تجزیه می کند . برای نرم کردن مواد گیاهی و خارج کردن پوسته ی دانه ها در کشاورزی از این آنزیم استفاده می شود .

84. برای ساختن اسفنج از چه آنزیمی استفاده می شود ؟ از کاتالاز

85. امروزه آنزیم هایی که در خانه و صنعت کاربرد دارند چگونه بدست می آیند ؟ از میکروب ها استخراج می شوند . برای این کار میکروبها را در بشکه های بزرگ و مخصوصی کشت می دهند .

86. متابولیسم را تعریف کنید ؟ به مجموعه واکنش های زیستی درون سلول زنده که در جهت سوختن و ساختن انجام می شوند متابولیسم  گفته می شود .

87. واکنش های انرژی خواه را تعریف کرده مثال بزنید ؟بعضی واکنش های متابولیسمی به انرژی احتیاج دارند . به چنین واکنش هایی انرژی خواه می گویند . ساخته شدن مولکولهای پلی مر از منو مر ها ا نر ژ ی خواه است . فتوسنتز و سنتز آبدهی واکنش هایی انرزی خواه هستند . انتقال بعضی مواد در بخش های مختلف سلول یا تبادل آنها بین سلول و محیط پیرامون نیز انرژی خواه است .

88. واکنش های انرژی خواه در چه صورتی رخ می دهند ؟ در صورتی که واکنش های انرژی زا انرژی مورد نیاز آنها را فراهم کند .

89. واکنش های انرژی زا را تعریف کنید ؟ بعضی از واکنش های متابولیسمی انرژی زا هستند یعنی هنگام انجام شدن مقداری انرژی آزاد  می کنند .

90. ATP یا آدنوزین تری فسفات چه ماده ای است ؟ بخشی از انرژی که درواکنش های انرژی زا آزاد می شود به صورت گرما در می آید اما بخش دیگر آن برای تولید موادی که می توانند انرژی را در خود ذخیره کنند و در مواقع لزوم آن را آزاد کنند مصرف می شود . ATP   یا آدنوزین تری فسفات چنین ماده ای است .

91. مولکول ATP از چه بخش هایی تشکیل شده است ؟ از 2 بخش 1. آدنوزین 2. سه مولکول فسفات

92. آدنوزین از چند بخش تشکیل شده است ؟ از 2 بخش 1. یک مولکول پنتوز 2. یک مولکول آدنین

93. آدنین چیست ؟ نوعی باز آلی است که در ساختار نوکلئو تیدها شرکت دارد و با علامت  A نشان داده می شود .